Hoe bepaal je de waarde van een Steen

In het Mineralen Inspiratie Centrum wordt mij regelmatig gevraagd hoe de waarde van een mineraal, kristal of edelsteen bepaald wordt. Een veelgehoorde uitspraak is: “Het is waard wat een ander ervoor wil betalen.” Vooral op beurzen zijn de prijsverschillen soms opvallend groot. Daarom is het aan te raden om eerst een volledige ronde over de beurs te maken en het aanbod en de gevraagde prijzen te vergelijken. Persoonlijk gebruik ik, naast de grootte van de steen, de volgende vier elementen om tot een realistische prijsbepaling te komen.

  • Kleur: Een edelsteen’s kleur is vaak het meest in het oog springende aspect. Zeldzame edelstenen tonen unieke kleuren die niet typisch zijn voor meer gangbare stenen, zoals het diepe rood van ‘duivenbloed’ robijnen of het intense blauw van een kwaliteitssaffier. Fenomenen zoals kleurverandering (bijvoorbeeld bij alexandriet) of een uitzonderlijke kleurechtheid verhogen de zeldzaamheid.
  • Helderheid: Helderheid duidt op het al dan niet voorkomen van insluitsels binnenin een edelsteen. Stenen met weinig tot geen insluitsels worden als zeldzamer en waardevoller gezien. Natuurlijke smaragden zonder zichtbare insluitsels zijn bijvoorbeeld uiterst zeldzaam, aangezien smaragden meestal insluitsels hebben.
  • Herkomst: De geografische herkomst kan een grote invloed hebben op hoe zeldzaam een edelsteen is. Sommige locaties zijn beroemd om het voortbrengen van stenen met unieke eigenschappen die elders niet te vinden zijn. Paraíba-toermalijnen uit Brazilië, bekend om hun unieke neonblauwe of groene kleuren, zijn zeer begeerd.
  • Beschikbaarheid: De algemene beschikbaarheid van een edelsteen draagt ook bij aan de zeldzaamheid. Edelstenen zoals tanzaniet, die slechts in zeer beperkte regio’s worden gevonden, zijn van nature zeldzaam. Soms kan een edelsteen zeldzaam worden door uitgeputte voorraden of geopolitieke problemen die de toegang tot mijnen beperken.

En zo is een betere schatting te geven van de echte waarde maar het blijft mensen werk. Meer weten ? Kom kijken in het Mineralen Inspiratie Centrum in Dongen. lees verder